Najlepsza kawa zbożowa, która rozgrzeje Cię zimą
Zima jest piękna i przytulna…z kubkiem ciepłego napoju w rękach! Zachęcamy Cię, byś w tym sezonie postawił na rozgrzewającą kawę zbożową. Przepisy, pomysły i wskazówki, jak ją przygotować, znajdziesz w tym artykule. Zainspiruj się!
Jaki gorący napój wybrać na zimę?
Może w tym roku najlepsza będzie kawa zbożowa? To dobra odmiana dla rozgrzewającej herbaty, a do tego możesz pić ją o każdej porze dnia i nocy.
Kawa zbożowa w wersji zimowej jest też uniwersalna – sprawdzi się dla całej rodziny. Docenią ją zarówno miłośnicy słodkich smaków, jak i ci, którzy wolą wytrawną klasykę z odrobiną napoju roślinnego Inka i korzenną przyprawą.
Co więcej, taka kawa zbożowa rozgrzeje ciało np. po długim spacerze, poprawi humor i wprowadzi trochę radości do zimowej szarości. Dzięki niej ten sezon z pewnością nie będziesz wspominał…chłodno!
Przeczytaj też: Inka – dobra na każdą porę dnia
Najlepsza kawa zbożowa na zimę – 5 aromatycznych dodatków
Zanim przedstawimy Ci konkretne przepisy na Inkę w wersji zimowej, mała podpowiedź. Jeśli jesteś zabiegany, ale mimo wszystko chciałbyś celebrować wyjątkowe chwile z kubkiem rozgrzewającego napoju w ręku, dodaj do kawy zbożowej ulubiony napój roślinny Inka z serii Barista i wybraną przyprawę. Oto 5 naszych pomysłów na dodatki, które pasują do kawy zbożowej.
1. Cynamon
Do najlepszej kawy zbożowej dodaj też najlepszy jakościowo cynamon: w lasce lub w wersji sproszkowanej.
2. Czekolada
Kawa zbożowa i kostka ulubionej czekolady to duet idealny na zimę. Możesz też od razu wybrać Inkę smakową czekoladową i zalać ją spienionym napojem roślinnym z serii Barista.
3. Syrop dyniowy
Nic tak nie rozgrzewa, jak myśl o tym, że w końcu będziesz mógł napić się kawy à la pumpkin spice latte. Wystarczy, że do Inki ze spienionym mlekiem dodasz odrobinę gotowego syropu dyniowego. Możesz go kupić lub przygotować w jeden z długich zimowych wieczorów.
Sprawdź, jak zrobić: Syrop dyniowy do kawy
4. Goździki
Najlepsza kawa zbożowa na zimę powinna mieć korzenny posmak. Z łatwością osiągniesz go, dodając do gorącego naparu kilka goździków. Możesz też wetknąć je w plaster pomarańczy i taki dodatek zalać pyszną mleczną kawą.
5. Kurkuma
Najprostszy sposób na poprawę nastroju? Filiżanka kawy zbożowej z ulubionym napojem roślinnym Inka, szczypta kurkumy i kwadrans z ciekawą książką. Zawsze działa!
Wybierz: Ulubione mleko roślinne z serii Barista
Rozgrzewająca Inka – przepis na piernikowy klasyk
Myślisz: najlepsza rozgrzewająca kawa zbożowa? My mówimy: sprawdź nasz autorski przepis na „Piernikową klasykę pod chmurką”. Z tą prostą recepturą poradzi sobie każdy. Możesz ją też przygotować wspólnie z najmłodszymi domownikami.
Potrzebne składniki:
- 2 łyżeczki Inki Klasycznej
- 250 ml Owsianego Barista od Inki
- 1⁄2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3 daktyle
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
W garnku wymieszaj 200 ml Owsianego, kawę Inkę, przyprawę do piernika i daktyle. Podgrzewaj kilka minut, aż daktyle zmiękną. Następnie wszystko razem zblenduj i przelej do ulubionego kubka. 50 ml Owsianego spień i przełóż do kubka. Posyp cynamonem.
Na chłód zimowych miesięcy najlepsza jest rozgrzewająca kawa zbożowa z cynamonem, kurkumą czy piernikową przyprawą. Aby było jeszcze bardziej przytulnie, zadbaj o kojące zapachy, miękki koc, ciepłe skarpety i nastrojową muzykę. Te wszystkie dodatki cudownie skomponują się z filiżanką aromatycznej kawy zbożowej – na słodko lub wytrawnie!