Kup online Facebook Instagram

Najlepsza kawa zbożowa, która rozgrzeje Cię zimą

Zima jest piękna i przytulna…z kubkiem ciepłego napoju w rękach! Zachęcamy Cię, byś w tym sezonie postawił na rozgrzewającą kawę zbożową. Przepisy, pomysły i wskazówki, jak ją przygotować, znajdziesz w tym artykule. Zainspiruj się!

Jaki gorący napój wybrać na zimę?

Może w tym roku najlepsza będzie kawa zbożowa? To dobra odmiana dla rozgrzewającej herbaty, a do tego możesz pić ją o każdej porze dnia i nocy.

Kawa zbożowa w wersji zimowej jest też uniwersalna – sprawdzi się dla całej rodziny. Docenią ją zarówno miłośnicy słodkich smaków, jak i ci, którzy wolą wytrawną klasykę z odrobiną napoju roślinnego Inka i korzenną przyprawą.

Co więcej, taka kawa zbożowa rozgrzeje ciało np. po długim spacerze, poprawi humor i wprowadzi trochę radości do zimowej szarości. Dzięki niej ten sezon z pewnością nie będziesz wspominał…chłodno!

Przeczytaj też: Inka – dobra na każdą porę dnia

Najlepsza kawa zbożowa na zimę – 5 aromatycznych dodatków

Zanim przedstawimy Ci konkretne przepisy na Inkę w wersji zimowej, mała podpowiedź. Jeśli jesteś zabiegany, ale mimo wszystko chciałbyś celebrować wyjątkowe chwile z kubkiem rozgrzewającego napoju w ręku, dodaj do kawy zbożowej ulubiony napój roślinny Inka z serii Barista i wybraną przyprawę. Oto 5 naszych pomysłów na dodatki, które pasują do kawy zbożowej.

1. Cynamon

Do najlepszej kawy zbożowej dodaj też najlepszy jakościowo cynamon: w lasce lub w wersji sproszkowanej.

2. Czekolada

Kawa zbożowa i kostka ulubionej czekolady to duet idealny na zimę. Możesz też od razu wybrać Inkę smakową czekoladową i zalać ją spienionym napojem roślinnym z serii Barista. 

3. Syrop dyniowy 

Nic tak nie rozgrzewa, jak myśl o tym, że w końcu będziesz mógł napić się kawy à la pumpkin spice latte. Wystarczy, że do Inki ze spienionym mlekiem dodasz odrobinę gotowego syropu dyniowego. Możesz go kupić lub przygotować w jeden z długich zimowych wieczorów. 

Sprawdź, jak zrobić: Syrop dyniowy do kawy

4. Goździki 

Najlepsza kawa zbożowa na zimę powinna mieć korzenny posmak. Z łatwością osiągniesz go, dodając do gorącego naparu kilka goździków. Możesz też wetknąć je w plaster pomarańczy i taki dodatek zalać pyszną mleczną kawą. 

5. Kurkuma 

Najprostszy sposób na poprawę nastroju? Filiżanka kawy zbożowej z ulubionym napojem roślinnym Inka, szczypta kurkumy i kwadrans z ciekawą książką. Zawsze działa! 

Wybierz: Ulubione mleko roślinne z serii Barista

Rozgrzewająca Inka – przepis na piernikowy klasyk

Myślisz: najlepsza rozgrzewająca kawa zbożowa? My mówimy: sprawdź nasz autorski przepis na „Piernikową klasykę pod chmurką”. Z tą prostą recepturą poradzi sobie każdy. Możesz ją też przygotować wspólnie z najmłodszymi domownikami.

Potrzebne składniki:

Sposób przygotowania:

W garnku wymieszaj 200 ml Owsianego, kawę Inkę, przyprawę do piernika i daktyle. Podgrzewaj kilka minut, aż daktyle zmiękną. Następnie wszystko razem zblenduj i przelej do ulubionego kubka. 50 ml Owsianego spień i przełóż do kubka. Posyp cynamonem.

Na chłód zimowych miesięcy najlepsza jest rozgrzewająca kawa zbożowa z cynamonem, kurkumą czy piernikową przyprawą. Aby było jeszcze bardziej przytulnie, zadbaj o kojące zapachy, miękki koc, ciepłe skarpety i nastrojową muzykę. Te wszystkie dodatki cudownie skomponują się z filiżanką aromatycznej kawy zbożowej – na słodko lub wytrawnie!