W 1910 roku firma Henryk Franck i Synowie założyła Fabrykę Środków Kawowych S.A. w Skawinie, by już rok później ruszyła w niej produkcja kawy zbożowej. Marki produkowane w Skawinie takie jak Enrilo, Kawa Kneippa, Francka, Kawa Figowa Webera czy Abisynki były powszechnie znane w przedwojennej Polsce, a ich popularność można porównać do popularności... Inki.
Gdy w 1971 roku polscy naukowcy opracowali recepturę rozpuszczalnej kawy zbożowej Inka, nikt nie przypuszczał, że stanie się ona aż tak popularna. Znają ją wszyscy, od pokoleń. Ta delikatna kawa zbożowa, złożona w 100% z naturalnych składników, podbiła serca nie tylko w Polsce, ale również zdobyła uznanie w wielu innych krajach świata.
Od 2019 roku Inka to nie tylko kawa zbożowa, ale również napoje roślinne. Marka wraz z rosnącą popularnością nowej kategorii dostosowuje swoje portfolio do zmieniających się potrzeb konsumenta, zachowując tożsamość marki bazującą na naturalności, smakowitości i wysokiej jakości. Dobre w swej naturze produkty Inka, to produkty dla wszystkich, bez względu na datę urodzenia – międzypokoleniowe.
Zobacz rozwój produktów marki Inka, od 1971 do dziś.