INKA z orzechów: smaczna i zdrowa alternatywa
Napoje roślinne, takie jak kokosowe i migdałowe, to świetna alternatywa dla tradycyjnych produktów mlecznych - wolne od laktozy, co czyni je idealnym rozwiązaniem dla osób z nietolerancją tego składnika lub alergią na mleko krowie.
Na zdrowie!
Napoje roślinne z orzechów są źródłem wielu składników odżywczych, w tym witamin, takich jak witamina D i B12 w wersjach wzbogaconych oraz minerałów, takich jak wapń. W porównaniu z mlekiem krowim, napoje roślinne mają zwykle niższą zawartość kalorii. Są także wolne od cholesterolu, co może być korzystne dla zdrowia serca i ogólnej kondycji organizmu.
Kokos
Napój kokosowy dodaje egzotycznego smaku i kremowej konsystencji do potraw. Można je używać w kuchni na wiele sposobów: w daniach słodkich, jak kokosowe smoothie, puddingi czy lody. A także jako dodatek w daniach głównych, takich jak, zupy kremy czy risotto. Nawet wypieki, takie jak kokosowe muffiny czy ciasta, zyskują na wilgotności i bogactwie smaku, dzięki zastąpieniu klasycznego nabiału kokosową alternatywą. Zobaczcie jeden z naszych pomysłów na jego wykorzystanie - https://inka.pl/pl/przepisy/kokosowe-pralinki#przepis
Migdał
Napój migdałowy to delikatny orzechowy smak i kremowa konsystencja. Można go używać do zacierania zup i sosów, dodając im kremowej faktury. Nuty orzechowe i delikatna słodycz jest też mile widziana jako dodatek do kawy. Tak zwane mleko migdałowe to wszechstronny składnik, który sprawi, że Wasze potrawy będą jeszcze smaczniejsze i zdrowsze. Nasza propozycja na wykorzystanie INKA migdałowe to zdrowy deser - https://inka.pl/pl/przepisy/anyzowa-na-migdalowym#przepis