KOKOSOWE PRALINKI
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy zbożowej z linii sezonowej Inka Kokosowa
- 150 g wiórków kokosowych
- 70 g śmietanki 30%
- 50 g masła
- 40 g cukru pudru
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie
Zblenduj 50 g wiórków kokosowych, przesyp je do miski razem z pozostałymi wiórkami, cukrem i kawą zbożową Inka Kokosowa. Wymieszaj. Rozpuść masło, dolej śmietankę i miód. Dodaj do suchych składników i wszystko razem wymieszaj na jednolita masę.
Odstaw do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie z masy formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Odstaw do lodówki na około 30 minut.
Czekoladę mleczną rozpuść na parze, z olejem kokosowym i wymieszaj.
Pralinki obtaczaj w płynnej czekoladzie, odkładaj na papier do pieczenia i od razu posypuj wiórkami kokosowymi. Jeśli polewa w międzyczasie zgęstnieje, ponownie ją podgrzej. Włóż na chwilę do lodówki aby polewa czekoladowa stwardniała. Przechowuj w lodówce.