Cynamonowe Inkaccino
Składniki:
- Syrop cynamonowy:
- 100 g cukru
- 100 ml wody
- 2 laski cynamonu
- 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka Klasyczna
- 150 ml Owsianego Barista od Inki
- 10 ml wrzątku
Przygotowanie
Syrop cynamonowy: W rondelku rozpuść cukier w gorącej wodzie, dodaj laski cynamonu, zagotuj. Odstaw na jakiś czas, żeby syrop przestygł i nabrał cynamonowego aromatu i smaku.
W ulubionym kubku przygotuj kawę Inkę według instrukcji na opakowaniu. Schłodzone i podgrzane do ok. 60 stopni Celsjusza spień na gęstą piankę i dodaj do kubka z kawą zbożową. Dosłodź syropem cynamonowym według uznania. Posyp delikatnie cynamonem.
Syrop możesz przechowywać w lodówce przez ok. tydzień. Wystarczy, że wyjmiesz laski cynamonu (możesz je wykorzystać do korzennego naparu z Inką) i przełożysz syrop do szczelnie zamykanego pojemnika.