Inkowe tiramisu
Składniki:
- 2 łyżeczki Inki Klasycznej
- 12 małych, okrągłych biszkoptów
- 50ml wody
- 15g masła w temperaturze pokojowej
- 40g zmielonych orzechów włoskich
- 8 łyżeczek syropu z agawy
- 150g serka typu bieluch, mascarpone lub innego białego serka
- 3 łyżki jogurtu
- pokruszone orzechy
Przygotowanie
Rozpuszczoną w wodzie Inką nasączamy rozłożone biszkopty. Masło łączymy za pomocą widelca ze zmielonymi orzechami i 4 łyżeczkami syropu z agawy do osiągnięcia jednolitej masy. W osobnym naczyniu mieszamy serek, jogurt i 2 łyżeczki syropu z agawy. Do ulubionego przezroczystego naczynia układamy warstwy w kolejności: masa serowa, biszkopty, masa orzechowa, masa serowa. Deser dekorujemy zmielonymi orzechami i polewamy pozostałym syropem z agawy.