Kup online Facebook Instagram
Krem selerowy na Ryżowym

Składniki:

  • 2 szklanki RYŻOWEGO Inka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szalotka
  • biała część małego pora
  • 1 duży seler 500g
  • 2 małe ziemniaki
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • czubata łyżka mascarpone
  • 50g topionego śmietankowego serka
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól/pieprz/gałka muszkatołowa
  • grzanki czosnkowe
  • 1 półbagietka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 kostki masła

Przygotowanie

Szalotkę i pora siekamy w półplasterki. Seler ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki kroimy w malutką kostkę. Na oleju szklimy szalotkę i pora, dodajemy selera i ziemniaki. Smażymy przez 1 minutę intensywnie mieszając. Dolewamy Ryżowe oraz bulion. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Zupę miksujemy z mascarpone i serkiem topionym. Na koniec dodajemy sok z cytryny i wymieszaj. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek. Pokrojoną w kosteczki bagietkę smażymy do zezłocenia. Pilnujemy, żeby grzanki się nie przypaliły. Zupę podajemy w kubeczkach, z dużą ilością grzanek i (opcjonalnie) z odrobiną sosu żurawinowego.

W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się