Kup online Facebook Instagram
Inka z nutką piernika

Składniki:

  • 10 łyżeczek Inki Czekoladowej
  • 1 łyżka miodu
  • 4 małe pierniczki
  • 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego Inka)

Domowa przyprawa piernikowa do kawy:

  • 3 strączki kardamonu (łuskamy z nich ziarenka)
  • 2 cm kawałek laski cynamonu
  • 2 goździki
  • 1 malutkie ziarenko pieprzu
  • kawałek świeżego imbiru (wielkości orzecha laskowego)

Przygotowanie

Przyprawy oprócz imbiru ubijamy w moździerzu na proszek, imbir ścieramy na drobnej tarce i wyciskamy z wiórków sok. Dodajemy wraz z przyprawami i Inką do dzbanka- zalewamy 1 szklanką wrzątku, dodajemy miód oraz 1 szklankę mleka (wcześniej spienionego). Rozlewamy do kubeczków, do każdego kruszymy po 1 pierniczku a drugi układamy na wierzch do dekoracji. Podajemy natychmiast.