Inka z nutką piernika
Składniki:
- 10 łyżeczek Inki Czekoladowej
- 1 łyżka miodu
- 4 małe pierniczki
- 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego Inka)
Domowa przyprawa piernikowa do kawy:
- 3 strączki kardamonu (łuskamy z nich ziarenka)
- 2 cm kawałek laski cynamonu
- 2 goździki
- 1 malutkie ziarenko pieprzu
- kawałek świeżego imbiru (wielkości orzecha laskowego)
Przygotowanie
Przyprawy oprócz imbiru ubijamy w moździerzu na proszek, imbir ścieramy na drobnej tarce i wyciskamy z wiórków sok. Dodajemy wraz z przyprawami i Inką do dzbanka- zalewamy 1 szklanką wrzątku, dodajemy miód oraz 1 szklankę mleka (wcześniej spienionego). Rozlewamy do kubeczków, do każdego kruszymy po 1 pierniczku a drugi układamy na wierzch do dekoracji. Podajemy natychmiast.