Kup online Facebook Instagram

Latte w domu jak z kawiarni? Wybierz odpowiednie mleko roślinne do kawy

Sekret profesjonalnej latte, którą możesz zrobić także w domu, jest prosty: ulubiona kawa i mleko roślinne Barista. Sprawdź, jaki rodzaj wybrać i co zrobić, by pianka miała idealną konsystencję. Zdradzamy też inne inspirujące przepisy na rozgrzewające kawy à la latte.

Czy mleko roślinne do kawy może się dobrze spieniać?

Chętnie sięgasz po mleko roślinne do kawy cappuccino lub latte, ale nigdy nie uzyskałeś odpowiednio puszystej pianki? Mamy dla Ciebie dobrą wiadomość! Marka Inka stworzyła mleko roślinne Barista, które idealnie się spienia! Co więcej, jego naturalnie słodki smak harmonijnie komponuje się zarówno z tradycyjną kawą, jak i bezkofeinową oraz zbożową. Napoje barista nie zawierają laktozy i są pełnowartościowym źródłem wapnia.

Dowiedz się więcejNapoje roślinne Barista 

Mleko roślinne Barista na trzy sposoby

W mlekach roślinnych do kawy cenisz możliwość wyboru ulubionego smaku? Również w serii Barista masz kilka opcji. Poniżej przedstawiamy subtelne różnice pomiędzy mlekiem owsianym, migdałowym i kokosowym.

1. Barista owsiane

To mleko roślinne do kawy uwielbiane przez profesjonalnych baristów i prawdziwych smakoszy kawy. Doceniają go za subtelny zbożowy aromat i niezwykle aksamitną piankę, którą z łatwością uzyskasz nawet w warunkach domowych. Owsiane wzbogacone jest też w witaminy: B2, B12, B6, E, D, A.

Sprawdź przepis: Dyniowa kawa jak latte na owsianym

2. Barista migdałowe

To propozycja dla osób, które mimo diety redukcyjnej, nie chcą zrezygnować z pysznej kawy z pianką. Mleko migdałowe Inka jest niskokaloryczne, ma subtelny orzechowy smak i błyskawicznie się spienia.

Zainspiruj się: Anyżowa na migdałowym

3. Barista kokosowe

Jeśli lubisz kawę cappuccino lub latte z nutką egzotyki, sprawdź mleko kokosowe z serii Barista. Ten napój roślinny jest niskokaloryczny, a dodatkowo zawiera witaminy: B12 i D. To także doskonałe źródło wapnia.

Przetestuj: Kokosowa Inka

Jak spieniać mleko roślinne do kawy?

Wiesz już, które mleko roślinne do kawy wybrać, ale zastanawiasz się, jak je spienić w warunkach domowych? Oto 3 nasze propozycje.

1. Różdżka do spieniania mleka

To jedna z najtańszych metod (różdżka kosztuje kilkanaście złotych), która doskonale sprawdzi się również w przypadku mleka roślinnego. Pamiętaj, by spieniać nią mleko o temperaturze około 65°C.

2. Spienianie mleka – French Press

Ten popularny zaparzacz do kawy nada się także do spieniania. Wlej do niego mleko już podgrzane (o temperaturze około 65°C) i ubijaj aż do podwojenia objętości.

3. Spienianie mleka w ekspresie ciśnieniowym

Ekspres ciśnieniowy z systemem spieniania doskonale poradzi sobie również z mlekiem roślinnym. Dla uzyskania najlepszego efektu wybierz produkty z serii Barista. 

Latte w domu a jakby z kawiarni i to na dodatek na roślinnym mleku? To możliwe, pod warunkiem że zadbasz o detale: mleko roślinne Barista, sprzęt do spieniania i dobrej jakości kawę. Pamiętaj: bez dbałości o drobiazgi nie ma wielkich efektów. Również tych smakowych.