Kup online Facebook Instagram

Wiosenne porządki z Inką - krok po kroku

Przed Tobą wiosenne porządki? Potraktuj je jako szczególne wydarzenie i szansę na nowy początek. Przygotuj więc ulubioną kawę zbożową na roślinnym, załóż wygodne ubranie i do dzieła. W tym artykule podpowiadamy, jak sprytnie zorganizować przestrzeń, by była funkcjonalna i przyjemna na co dzień. Zaczynamy od sprzątania kuchni - na każdym kroku z Inką!

Krok 1 - sukcesywnie pozbywaj się niepotrzebnych rzeczy

Wiosenne sprzątanie kuchni to nie sprint, ale długi dystans. Nie musisz robić wszystkiego błyskawicznie: rzeczy, które chcesz wyrzucić, podziel na kategorie i pozbywaj się ich etapami. Możesz zacząć wcześnie rano, kiedy jesteś jeszcze pełen energii. Jeśli natomiast porządkujesz wieczorem i potrzebny jest Ci dodatkowy zastrzyk mocy, spróbuj Inki z czarną tapioką i napojem owsianym.Sprawdź przepis.

Kawa wypita? Na dobry początek przekaż dalej niepotrzebne naczynia. Obejrzyj każde z nich i zastanów się, czy naprawdę wszystkie są Ci potrzebne. Jeśli nie, podaruj komuś, kto może z nich skorzystać lub oddaj do organizacji charytatywnej. Następnie przejrzyj kolejne kategorie: sprzęty, garnki, gadżety. Oddanie rzeczy, których nie używasz, sprawi, że zyskasz więcej przestrzeni i łatwiej będzie Ci utrzymać porządek na co dzień.

Posegregowałeś rzeczy i oddałeś te, których nie używasz, ale żal Ci wyrzucić Twój ulubiony poszczerbiony kubek? Spróbuj kintsugi - japońskiej techniki naprawy ceramiki. Zniszczone naczynia naprawia się przy użyciu złotej fugi - podkreślając, a nie ukrywając pęknięcia. Dzięki temu Twój kubek zyska nowe życie i stanie się wyjątkowy.

Jeśli ten krok masz już za sobą, czas na kolejny etap.

Odkryj też: Napoje smakowe Inka

Krok 2 - posegreguj i wyznacz miejsce

Niepotrzebne rzeczy przekazane dalej, a Ty padasz z nóg i marzysz o przerwie? Nasza mrożona mokka to świetny sposób na orzeźwienie. Do jej przygotowania potrzebne będą: różne przyprawy (np. cynamon, gałka muszkatołowa, chili), Inka klasyczna oraz napój sojowy. Sprawdź przepis.

Gotowy na dalsze sprzątanie kuchni krok po kroku? Wiosenne porządki nie mogą obyć się bezsegregacji. Aby ten etap przeprowadzić skutecznie, wykorzystaj poniższe patenty.

  • Nie używaj blatu roboczego jako miejsca do przechowywania. Produkty potrzebne do gotowania (przyprawy, oleje) trzymaj w szafce obok kuchenki.
  • Zadbaj o to, by przetwory, które mogą brudzić dno szafki, umieszczać na podkładkach. Do tego świetnie sprawdzą się przykrywki od pudełek.
  • Produkty przechowuj w pojemnikach (pudłach, słojach, puszkach) - dzięki temu będziesz mieć do nich łatwiejszy dostęp i sprytnie zagospodarujesz nawet najmniejszą szafkę.
  • Wyznacz miejsce dla każdej rzeczy, wtedy utrzymanie porządku będzie przychodzić Ci naturalnie. Po prostu po skończonej pracy odłożysz ją do tej samej szuflady, szafki lub pojemnika. To największy sekret skutecznego przechowywania.
  • Posegreguj zapasy i zadbaj o to, by mieć zawsze pod ręką: makarony, mąki, przyprawy, oleje, napoje roślinne itp.

Zainspiruj się: Napoje roślinne - dwa smaki, moc przepisów

Krok 3 - odśwież kuchnię na 5!

Posegregowałeś już wszystkie rzeczy i wyznaczyłeś im miejsce? Należy Ci się słodka nagroda - pyszna Kokochałwa, czyli Inka na bazie napoju roślinnego kokosowego. Sprawdź przepis.

Na koniec możesz pomyśleć o drobnych renowacjach i nowych dodatkach. Oto 5 pomysłów:

  • wymień stare ściereczki kuchenne na tekstylia z wiosennymi motywami,
  • odnów drewniane deski do krojenia poprzez szlifowanie i olejowanie,
  • kup nowe zasłony lub tym razem postaw na roletę rzymską,
  • odśwież zlew poprzez impregnację olejem lub specjalnym preparatem,
  • dodaj rośliny do aranżacji kuchni np. świeże kwiaty lub zioła.

Teraz kiedy Twoja przestrzeń lśni i pachnie wiosną, zrelaksuj się przy kubku swojej ulubionej Inki. Dzięki naszym wskazówkom i patentom porządek utrzyma się na dłużej, a Ty będziesz mieć więcej czasu na codzienne małe przyjemności.