Najlepsze napoje roślinne, czyli jakie? 3 propozycje na dobry początek
Czy wiesz, że już ponad 40% mieszkańców Europy chętnie sięga po napoje roślinne? Jedni regularnie, inni sporadycznie, ale powody są podobne: zdrowie, urozmaicenie diety, walory smakowe, ekologia. W artykule przedstawiamy 3 popularne napoje roślinne oraz propozycje kaw smakowych przygotowanych na ich bazie. Zainspiruj się!
Co to są napoje roślinne?
Jak sama nazwa wskazuje, są to napoje wytwarzane na bazie roślin np. owsa, soi, orzechów. Określane jako alternatywa dla mleka ze względu na: kolor, konsystencję i smak. Co więcej, jako że nie są pochodzenia zwierzęcego, stanowią doskonałą propozycję dla wegan i wegetarian. Napoje roślinne wybierają też, ze względu na zdrowie, osoby nietolerujące laktozy lub mające alergię na białko mleka krowiego.
Naukowcy podkreślają, że napoje roślinne łączy nazwa, ale poszczególne produkty mogą diametralnie różnić się składem: rodzajem i ilością surowca roślinnego, dodatkiem składników odżywczych oraz witamin, zawartością substancji słodzących. Dlatego kluczowe jest czytanie etykiet i wybieranie produktów dobrej jakości.
Napoje roślinne – ranking popularnych rozwiązań
Zastanawiasz się, które napoje roślinne wprowadzić na stałe do swojej diety? Oto 3 nasze propozycje marki Inka. Sprawdź i wybierz swój ulubiony smak!
1. Napój owsiany
W rankingu napoi roślinnych w Europie to właśnie owsiane jest liderem (Vegconomist, 2022). Doceniamy jego subtelny zbożowy aromat, aksamitną konsystencję i uniwersalność zastosowań. Napój owsiany Inka nie zawiera dodatku cukru. Co więcej, jest źródłem wapnia i wielu witamin: B2, B12, B6, D.
Zastosowanie: owsianka, zupa mleczna, kawa, kakao, w wersji solo.
2. Napój migdałowy
Już w starożytności doceniano leczniczą moc migdałów i ich wyjątkowy smak. Współcześnie napoje stworzone na bazie tych orzechów chętnie wybierane są przez osoby, które szukają zdrowej, ale smacznej alternatywy dla mleka. Migdałowy Inka jest niskokaloryczny i nie zawiera dodatkowych cukrów. To też doskonałe źródło białka.
Zastosowanie: desery, shake’i, koktajle, kawa Inka.
3. Napój kokosowy
Napoje roślinne świetnie nadają się nie tylko do picia, ale też gotowania. Dowodem na to jest kokosowe Inka: niskokaloryczne, wzbogacone wapniem oraz witaminami B12 i D. Ze względu na naturalnie występujące cukry jest lekko słodkawe – wprowadzi balans do ostrych azjatyckich smaków uwielbianych w ostatnim czasie przez Polaków.
Zastosowanie: szczególnie do gotowania oraz picia (koktajle, shake’i).
Dowiedz się więcej: Napoje roślinne Inka
Kawy na specjalne okazje – z napojami roślinnymi Inka w roli głównej
Wybrałeś swój ulubiony napój roślinny? Zainspiruj się pomysłami ekspertów Inki i przygotuj wyjątkowe kawy smakowe, które zachwycą Twoich domowników i gości.
Kawa jak zimny prysznic
Przygotuj pyszną kawę Inkę z dodatkiem czarnej tapioki i napoju owsianego. To propozycja dla osób, które kochają wytrawne smaki i są na diecie niskokalorycznej. Co więcej, ta kawa skutecznie pobudzi Cię do działania…od samego rana!
Zainspiruj się: Inka z czarną tapioką
Na chłodne wieczory
Dla równowagi proponujemy aromatyczną kawę, która rozgrzeje największego zmarzlucha. Do jej przygotowania będziesz potrzebował napoju migdałowego oraz dodatków: żurawiny, orzechów laskowych, anyżu, goździków i cynamonu.
Sprawdź cały przepis: ŻurawInka
Napoje roślinne są świetnym uzupełnieniem diety nie tylko ze względu na smak i wartości odżywcze. Coraz więcej osób komponuje swoje codzienne menu, biorąc też pod uwagę dobro planety. Warto więc zainspirować się nie tylko naszymi przepisami, ale też tym ekologicznym podejściem.
Źródła:
Zachowania konsumentów wobec napojów roślinnych jako alternatywy mleka