Wielkanocne wypieki z Inką – tradycja w nowym wydaniu
Rześkie poranne powietrze, śpiew ptaków, pierwsze zielone listki – wiosna to czas zmian. A gdyby tak wprowadzić odświeżone smaki także do świątecznego menu? Babeczki typu panna cotta, czekoladowe kwadraty na roślinnym inspirowane mazurkiem, wegańskie ciasta? Sprawdź przepisy na wielkanocne wypieki z Inką i odkryj nowe tradycje.
1. Lekkie babeczki na Wielkanoc
Rozpocznij Święta od wariacji na temat włoskiego deseru. W naszym świątecznym e-booku na stronie 19 znajdziesz przepis na Wegańską Panna Inkę. To babeczki przygotowane na bazie: napoju owsianego od Inki, śmietanki kokosowej oraz Inki Mlecznej, Karmelowej i Czekoladowej. Do tego: laska wanilii, agar i cukier (lub jego dietetyczne zamienniki). Gotowy deser udekoruj pralinkami w kształcie jajek. Delicioso!
Zainspiruj się Inką: Przepis na Babkę Wielkanocną
2. Święto kuchni roślinnej
Tym razem chcesz przygotować wegańskie ciasto wielkanocne? Mamy coś specjalnego: przepis z naszego e-booka na Wege babeczki czekoladowe (s. 29). Potrzebujesz tradycyjnych składników – kakao, mąki, oleju, cukru, proszku do pieczenia – ale zamiast mleka dodaj napój kokosowy od Inki. Pamiętaj: czekolada nie pyta, czekolada rozumie. Zwłaszcza w Święta!
3. W mazurkowym rytmie
Te czekoladowe kwadraty z naszego wielkanocnego e-booka (s. 23) smakują niczym świąteczny mazurek, ale ich przygotowanie jest jeszcze prostsze. Wystarczy napój kokosowy, ekspandowany amarantus, rodzynki, ulubiona czekolada, masło orzechowe, masło i skórka pomarańczowa. Gotowy? Mazurka czas zacząć!
Sprawdź też ten przepis: Mazurek z białą czekoladą
4. Ale wkoło jest... zielono!
Na Wielkanocnym stole może być więcej zielonego, niż myślisz! Oprócz rzeżuchy, pisanek czy bukszpanu, także... wielkanocne wypieki w soczystych odcieniach wiosny. Wypróbuj nasz przepis na Zielony Jagielnik (s. 33). Spód tego ciasta wykonasz z masła, ulubionych ciasteczek, paru kropli oleju cytrynowego i skórki z limonki. Natomiast do masy potrzebować będziesz m.in. napoju roślinnego, kaszy jaglanej, śmietanki kokosowej i herbaty matcha. Przy takim cieście i kubku ulubionej Inki aż chce się nucić: „Zielono mi i spokojnie. Zielono mi”.
5. Creme de la creme wielkanocnych słodkości
Było lekkie ciasto na Wielkanoc, były babeczki, był mazurek – czas na Awo-kawowy krem kakaowy (s. 35)! To uniwersalny dodatek, którym przełożysz ciasto, tartę lub zaserwujesz solo, np. w wydrążonych połówkach awokado. Wystarczy dojrzałe awokado (najlepiej odmiana hass), garść suszonych daktyli, napój sojowy od Inki, ciemne kakao i sok z cytryny. Podawaj z owocami sezonowymi, orzechami i listkami świeżych ziół.
Pobierz e-book i znajdź jeszcze więcej ciekawych przepisów: Inka inspiruje na Wielkanoc
Nasze wielkanocne przepisy to zaproszenie do eksperymentowania i odkrywania nowych świątecznych smaków. W tym roku spróbuj czegoś innego, spójrz na tradycję z nowej perspektywy i odważ się na zmianę.