Kup online Facebook Instagram
Mazurek z białą czekoladą

Składniki:

Ciasto:

  • 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka Klasyczna
  • 225 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Masa:

  • 300 g białej czekolady
  • 150 ml śmietanki 30%

Dodatkowo:

  • kwaśny dżem np. z czarnej porzeczki
  • małe bezy do dekoracji

Przygotowanie

Z mąki, masła, cukru, soli, kawy zbożowej Inka Klasyczna i żółtka szybko zagnieć zwarte ciasto. Odstaw do lodówki na 30 min. Ilość ciasta, która wychodzi z tego przepisu, jest taka, jak na kwadratową blachę 24 cm.

Jeśli nie masz formy w kształcie jaja, a chcesz, żeby Twój mazurek wyglądał jak prawdziwa wielkanocna pisanka, wytnij jajo z papieru.

Schłodzone ciasto rozwałkuj. Przyłóż do niego szablon w kształcie jaja i obrysowując go nożem, odetnij nadmiar ciasta. Ciasto przenieś ostrożnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Z ciasta, które zostało, przygotuj ozdobny rant np. plecionkę i obwiedź nim krawędź ciasta. Lekko dociśnij, aby spód skleił się z rantem.

Spód mazurka włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz ok. 15 min, do złotego koloru.
Wyjmij i poczekaj, aż wystygnie.

W międzyczasie czasie przygotuj masę. Podgrzej śmietankę, dodaj pokruszoną białą czekoladę i dokładnie wymieszaj. Odstaw w chłodne miejsce.

Upieczony spód posmaruj cienką warstwę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wylej przestudzoną, czekoladową masę na wierzch i poczekaj, aż zastygnie. Udekoruj bezikami.