Mazurek z białą czekoladą
Składniki:
Ciasto:
- 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka Klasyczna
- 225 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 60 g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
Masa:
- 300 g białej czekolady
- 150 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
- kwaśny dżem np. z czarnej porzeczki
- małe bezy do dekoracji
Przygotowanie
Z mąki, masła, cukru, soli, kawy zbożowej Inka Klasyczna i żółtka szybko zagnieć zwarte ciasto. Odstaw do lodówki na 30 min. Ilość ciasta, która wychodzi z tego przepisu, jest taka, jak na kwadratową blachę 24 cm.
Jeśli nie masz formy w kształcie jaja, a chcesz, żeby Twój mazurek wyglądał jak prawdziwa wielkanocna pisanka, wytnij jajo z papieru.
Schłodzone ciasto rozwałkuj. Przyłóż do niego szablon w kształcie jaja i obrysowując go nożem, odetnij nadmiar ciasta. Ciasto przenieś ostrożnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Z ciasta, które zostało, przygotuj ozdobny rant np. plecionkę i obwiedź nim krawędź ciasta. Lekko dociśnij, aby spód skleił się z rantem.
Spód mazurka włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz ok. 15 min, do złotego koloru.
Wyjmij i poczekaj, aż wystygnie.
W międzyczasie czasie przygotuj masę. Podgrzej śmietankę, dodaj pokruszoną białą czekoladę i dokładnie wymieszaj. Odstaw w chłodne miejsce.
Upieczony spód posmaruj cienką warstwę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wylej przestudzoną, czekoladową masę na wierzch i poczekaj, aż zastygnie. Udekoruj bezikami.