Ciasteczka - jajeczka
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 60 g cukru pudru
- 1 małe jajko
- ½ płaska łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do dekoracji
- dżem pomarańczowy
Przygotowanie
Z mąki, proszku do pieczenia, masła, cukru, soli i jajka zagnieć zwarte ciasto. Wstaw do lodówki na 30 min.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Wycinaj ciasteczka, w części z nich wytnij małe kółeczka imitujące żółtka. Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180*C przez około 12 minut.
Ciasteczka z dziurką oprósz cukrem pudrem. Ciasteczka bez dziurki posmaruj warstwą dżemu i przykryj ciasteczkiem uprzednio oprószonym cukrem pudrem.
Ciasteczka idealnie smakują z kubkiem ulubionej kawy zbożowej Inka lub napojem roślinnym.