Kup online Facebook Instagram
Ciasteczka - jajeczka

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 60 g cukru pudru
  • 1 małe jajko
  • ½ płaska łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do dekoracji
  • dżem pomarańczowy


Przygotowanie

Z mąki, proszku do pieczenia, masła, cukru, soli i jajka zagnieć zwarte ciasto. Wstaw do lodówki na 30 min.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Wycinaj ciasteczka, w części z nich wytnij małe kółeczka imitujące żółtka. Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180*C przez około 12 minut.

Ciasteczka z dziurką oprósz cukrem pudrem. Ciasteczka bez dziurki posmaruj warstwą dżemu i przykryj ciasteczkiem uprzednio oprószonym cukrem pudrem.

Ciasteczka idealnie smakują z kubkiem ulubionej kawy zbożowej Inka lub napojem roślinnym.