Kup online Facebook Instagram
Babka a la panettone

Składniki:

  • Rozczyn:
  • 14 g drożdży
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka cukru

  • 2 płaskie łyżeczki kawy zbożowej Inka Klasyczna
  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 70 g cukru
  • 100 g roztopionego masła + 4 łyżki
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 60 g rodzynek
  • 60 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki pokrojonej smażonej skórki pomarańczowej

  • Polewa:
  • 100 g białej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki kawy zbożowej Inka Klasyczna

Przygotowanie

Drożdże pokrusz do podgrzanego mleka, dodaj 1 łyżkę mąki, 1 łyżeczkę cukru, wymieszaj dokładnie i odstaw na 15 min pod przykryciem.

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj kawę zbożową Inka KLasyczna, sól, cukier, rodzynki, prażone na patelni orzechy włoskie, skórkę z pomarańczy i wyrośnięte drożdże.

Wymieszaj i dodaj roztrzepane jajka oraz roztopione masło. Wymieszaj do połączenia i wyrabiaj ciasto około 10 min.
Miskę przykryj szczelnie i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Po tym czasie ponownie wyrób ciasto przez kilka min. Klasyczną formę na babkę (z kominem) wysmaruj masłem i włóż do niej wyrobione ciasto.

Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na kolejne kilkadziesiąt minut, aż ciasto zwiększy swoją objętość i wypełni formę.

Po tym czasie wierzch posmaruj 4 łyżkami roztopionego masła i piecz do złotego koloru w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170*C przez około 30 minut.

Polewa:
Podgrzej śmietankę, dodaj pokruszoną na kawałki czekoladę i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Kawę zbożową Inka Klasyczna wymieszaj z minimalną ilością ciepłej wody, około ½ łyżeczki na pastę. Wymieszaj ją z masą czekoladową.

Polewę odstaw w chłodne miejsce do przestudzenia i częściowego zastygnięcia. Następnie polej nią babkę i udekoruj orzechami włoskimi.

W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się