Mazurek z pistacjami
Składniki:
Ciasto:
- 225 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 60 g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
Masa:
- 4 łyżeczki kawy zbożowej Inka Klasycznej
- 1 puszka (400 g) masy karmelowej/krówkowej
- ½ tabliczki białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
- ½ kubka słonych pistacji
- sól grubo mielona
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe
- szczypta soli
Przygotowanie
Z mąki, masła, cukru, soli i żółtka szybko zagnieć zwarte ciasto. Odstaw do lodówki na 30 minut.
Masę karmelową lub krówkową przełóż z puszki do miski, kawę zbożową Inka Klasyczna rozpuść w minimalnej ilości ciepłej wody (½ – 1 łyżeczki) i wymieszaj. Dodaj szczyptę soli oraz rozpuszczoną białą czekoladę i znów wymieszaj.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na wielkość dna formy, dokładając zapas na rant. Ciasto ostrożnie przełóż do formy, włóż do rozgrzanego do 180*C piekarnika i piecz ok. 15 min – do złotego koloru.
Wyjmij i poczekaj, aż wystygnie. Następnie nałóż warstwę powideł, na nią masę karmelową. Posyp słonymi pistacjami i grubo zmieloną solą, wedle uznania.