Kup online Facebook Instagram
Mazurek z pistacjami

Składniki:

Ciasto:

  • 225 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Masa:

  • 4 łyżeczki kawy zbożowej Inka Klasycznej
  • 1 puszka (400 g) masy karmelowej/krówkowej
  • ½ tabliczki białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
  • ½ kubka słonych pistacji
  • sól grubo mielona

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe
  • szczypta soli

Przygotowanie

Z mąki, masła, cukru, soli i żółtka szybko zagnieć zwarte ciasto. Odstaw do lodówki na 30 minut.

Masę karmelową lub krówkową przełóż z puszki do miski, kawę zbożową Inka Klasyczna rozpuść w minimalnej ilości ciepłej wody (½ – 1 łyżeczki) i wymieszaj. Dodaj szczyptę soli oraz rozpuszczoną białą czekoladę i znów wymieszaj.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na wielkość dna formy, dokładając zapas na rant. Ciasto ostrożnie przełóż do formy, włóż do rozgrzanego do 180*C piekarnika i piecz ok. 15 min – do złotego koloru.

Wyjmij i poczekaj, aż wystygnie. Następnie nałóż warstwę powideł, na nią masę karmelową. Posyp słonymi pistacjami i grubo zmieloną solą, wedle uznania.