Kup online Facebook Instagram
INKOWA BABINKA

Składniki:

1 szklanka gorącej wody + 5 łyżek kawy INKA klasyczna

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru demerara
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • Dodatkowo: 3 łyżki kakao + 3 łyżki mąki

Przygotowanie

Mąkę i proszek przesiewamy do miski i odstawiamy. Zaczynamy ubijać jajka. Powoli dodajemy cukier – łyżka po łyżce. Ubijamy do momentu, aż masa będzie jasna i potroi swoją objętość. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i po łyżce dodajemy produkty sypkie. Nie przestajemy miksować. Cienką strużką wlewamy szklankę oleju, oraz gorącej wody z INKĄ. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki, a do drugiej 3 łyżki kakao. Mieszamy. Formę na babkę smarujemy masłem, a następnie wysypujemy mąką, strzepujemy nadmiar. Ciasto wykładamy na środek naprzemiennie - po 1 łyżce każdej masy, raz białą, raz ciemną i tak do końca. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC (termoobieg). Babkę pieczemy 45 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 10 min, wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się