Kup online Facebook Instagram
SERNIK DO INKI

Składniki:

Spód:

  • 200g ciasteczek typu markizy – czekoladowe z nadzieniem czekoladowym
  • 70 g roztopionego masła

Masa serowa:

7 łyżek kawy Inka czekoladowa rozpuszczonej w 100 ml wody i ostudzonej

  • 1 kg sera dwukrotnie mielonego
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g drobnego cukru demerara
  • 4 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu

Polewa:

  • 100g czekolady deserowej
  • 100 ml śmietany 30%

Przygotowanie

Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze, dodajemy roztopione masło i mieszamy razem - do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Boki i dno tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciastka do wysokości ok 2 cm. Wyrównujemy, dociskamy, wstawiamy do lodówki.

Ser i mąkę ziemniaczaną miksujemy na najmniejszych obrotach 3 minuty. W trakcie, cienką strużką dolewamy kawę Inkę. Następnie do masy wbijamy jajka, powoli, jedno po drugim, żeby dobrze połączyły się z masą. Dodajemy ekstrakt waniliowy. Nastawiamy piekarnik do 160*C na termoobieg.

Masę serową przelewamy bardzo delikatnie do przygotowanej wcześniej tortownicy z ciasteczkowym spodem, wyrównujemy. Do rozgrzanego piekarnika ostrożnie wstawiamy naczynie z gorącą wodą oraz jeden poziom wyżej formę z sernikiem. Pieczemy około 60 minut – środek sernika musi być sprężysty.

Po upieczeniu ciasto studzimy przez 5 minut w zamkniętym piekarniku, następnie lekko uchylamy i dalej studzimy. Po ostudzeniu wstawiamy sernik do lodówki najlepiej na 8-12 godzin.
Po tym czasie wyjmujemy sernik z lodówki i uwalniamy z formy. Przygotowujemy polewę.

Czekoladę łamiemy na malutkie kawałki i wkładamy do miseczki. Śmietankę podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia, zalewamy nią czekoladę, tak aby cała była pokryta śmietanką i odstawiamy na 2 minuty. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Polewą dekorujemy sernik. Wstawiamy do lodówki.