Kup online Facebook Instagram
Borówkowe ciacho z Inką

Składniki:

  • 3 łyżeczki kawy zbożowej Inka Klasyczna
  • 140 g cukru brązowego
  • 200 g mielonych migdałów
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 kostka masła
  • 180 g borówek amerykańskich lub innych owoców
  • szczypta soli
  • lukier cytrynowy:
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 8 łyżek cukru pudru

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj ze sobą migdały, cukier, proszek do pieczenia, mąkę oraz sól. Rozpuść masło, dodaj Inkę i intensywnie wymieszaj. W osobnej misce roztrzep jajka, wlej do nich przestudzone masło i wymieszaj z suchymi składnikami. Wsyp borówki, wymieszaj i wyłóż ciasto do keksówki. Piecz między 40-50 minut.

Lukier:
Sok z cytryny wlej do miseczki i dodaj cukier puder. Intensywnie mieszaj, ucierając cukier o ścianki miseczki aż do połączenia składników. Polej przestudzone ciasto i czekamy aż lukier zgęstnieje.

W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się