Borówkowe ciacho z Inką
Składniki:
- 3 łyżeczki kawy zbożowej Inka Klasyczna
- 140 g cukru brązowego
- 200 g mielonych migdałów
- 80 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1 kostka masła
- 180 g borówek amerykańskich lub innych owoców
- szczypta soli
- lukier cytrynowy:
- 3 łyżki soku z cytryny
- 8 łyżek cukru pudru
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj ze sobą migdały, cukier, proszek do pieczenia, mąkę oraz sól. Rozpuść masło, dodaj Inkę i intensywnie wymieszaj. W osobnej misce roztrzep jajka, wlej do nich przestudzone masło i wymieszaj z suchymi składnikami. Wsyp borówki, wymieszaj i wyłóż ciasto do keksówki. Piecz między 40-50 minut.
Lukier:
Sok z cytryny wlej do miseczki i dodaj cukier puder. Intensywnie mieszaj, ucierając cukier o ścianki miseczki aż do połączenia składników. Polej przestudzone ciasto i czekamy aż lukier zgęstnieje.