Kup online Facebook Instagram
BUDYŃ JĘCZMIENNY Z JABŁKAMI

Składniki:

  • 500ml szklanki Ryżowego Inka
  • 2 łyżki oleju
  • 70g kaszy jęczmiennej drobnej
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli

jabłka:

  • 2 jabłka
  • 200ml wody
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 25ml zimnej wody
  • 1 łyżka syropu klonowego

syrop kawowy:

  • 2 łyżeczki kawy inki miodowej
  • 1 łyżeczka wody
  • 5 łyżeczek syropu klonowego
  • orzechy do posypania

Przygotowanie

Do rondelka wlewamy Ryżowe, dodajemy kaszę jęczmienną, olej, 1 łyżkę miodu, szczyptę soli i gotujemy około 15 - 20 minut na małym ogniu. W międzyczasie, kiedy kasza się gotuje, do drugiego rondelka wsypujemy pokrojone w kostkę jabłka, dodajemy 200 ml wody, cynamon, sok z cytryny i miód. Gotujemy kilka minut. Rozpuszczamy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej w zimnej wodzie, wlewamy połowę do jabłek, czekamy aż się zagotują i sprawdzamy gęstość (powinny mieć konsystencję kisielu). Jeśli jabłka nadal są rzadkie wlewamy resztę mąki z wodą. Przygotowujemy syrop: rozpuszczamy kawę w wodzie i mieszamy z syropem klonowym. Ugotowaną kaszę miksujemy blenderem na gładko, wykładamy na nią jabłka, posypujemy orzechami i polewamy syropem kawowym.