BUDYŃ JĘCZMIENNY Z JABŁKAMI
Składniki:
- 500ml szklanki Ryżowego Inka
- 2 łyżki oleju
- 70g kaszy jęczmiennej drobnej
- 1 łyżka miodu
- szczypta soli
jabłka:
- 2 jabłka
- 200ml wody
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 25ml zimnej wody
- 1 łyżka syropu klonowego
syrop kawowy:
- 2 łyżeczki kawy inki miodowej
- 1 łyżeczka wody
- 5 łyżeczek syropu klonowego
- orzechy do posypania
Przygotowanie
Do rondelka wlewamy Ryżowe, dodajemy kaszę jęczmienną, olej, 1 łyżkę miodu, szczyptę soli i gotujemy około 15 - 20 minut na małym ogniu. W międzyczasie, kiedy kasza się gotuje, do drugiego rondelka wsypujemy pokrojone w kostkę jabłka, dodajemy 200 ml wody, cynamon, sok z cytryny i miód. Gotujemy kilka minut. Rozpuszczamy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej w zimnej wodzie, wlewamy połowę do jabłek, czekamy aż się zagotują i sprawdzamy gęstość (powinny mieć konsystencję kisielu). Jeśli jabłka nadal są rzadkie wlewamy resztę mąki z wodą. Przygotowujemy syrop: rozpuszczamy kawę w wodzie i mieszamy z syropem klonowym. Ugotowaną kaszę miksujemy blenderem na gładko, wykładamy na nią jabłka, posypujemy orzechami i polewamy syropem kawowym.