Chai Inka
Składniki:
- 150 ml wody
- 3 łyżeczki Inki Klasycznej lub 30 ml espresso
- 150 ml Owsianego Barista od Inki
- 2 łyżeczki mocnej herbaty (najlepiej odmiana Darjeeling lub Assam)
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 2 ziarna kardamonu
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 łyżeczka syropu z agawy (do smaku)
Przygotowanie
1. Do garnuszka wlej wodę i wolno gotuj.
2. Wszystkie przyprawy zgnieć w moździerzu a następnie dodaj je do wody. Gotuj przez 7-10 min.
3. Dodaj syrop z agawy i wymieszaj.
4. Dosyp herbatę oraz kawę Inkę (lub wlej espresso) i gotuj przez 1-2 min.
5. Napar przecedź przez sitko lub papierowy filtr (będzie bardziej klarowny) do kubka.
6. Owsiane Barista spień za pomocą ręcznego spieniacza lub w ekspresie. Dodaj do naparu.