Kup online Facebook Instagram
Ciastka cynamonowe z kremem

Składniki:

Na 8 ciastek:

  • 150 g mąki pszennej i trochę do podsypania
  • 70 g zimnego masła
  • 15 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego

Nadzienie:

  • 1 łyżka kawy zbożowej Inka Klasyczna (może być inna, ulubiona)
  • 70 g miękkiego masła
  • 30 g cukru pudru

Przygotowanie

Do miski wsyp mąkę, cynamon, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Dodaj zimne masło, żółtko oraz jogurt. Składniki przetrzyj między palcami, a następnie zagnieć, tworząc gładkie ciasto. Odłóż na 1 godzinę do lodówki.
W międzyczasie miękkie masło ucieraj przez 5 minut z kawą zbożową Inka oraz cukrem pudrem.
Po godzinie wyciągnij ciasto z lodówki. Obficie podsypując mąką, rozwałkuj ciasto. Wycinaj foremką kształt dyni. Na połowie ciastek wykrój uśmiech, oczy oraz nos, a połowę zostaw „w całości”. Wszystkie ciastka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w 180 stopniach. Na ciastka bez wyciętych buziek przełóż krem i nakryj ciastkami z wycięciami. Delikatnie dociśnij.