Ciastka cynamonowe z kremem
Składniki:
Na 8 ciastek:
- 150 g mąki pszennej i trochę do podsypania
- 70 g zimnego masła
- 15 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
Nadzienie:
- 1 łyżka kawy zbożowej Inka Klasyczna (może być inna, ulubiona)
- 70 g miękkiego masła
- 30 g cukru pudru
Przygotowanie
Do miski wsyp mąkę, cynamon, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Dodaj zimne masło, żółtko oraz jogurt. Składniki przetrzyj między palcami, a następnie zagnieć, tworząc gładkie ciasto. Odłóż na 1 godzinę do lodówki.
W międzyczasie miękkie masło ucieraj przez 5 minut z kawą zbożową Inka oraz cukrem pudrem.
Po godzinie wyciągnij ciasto z lodówki. Obficie podsypując mąką, rozwałkuj ciasto. Wycinaj foremką kształt dyni. Na połowie ciastek wykrój uśmiech, oczy oraz nos, a połowę zostaw „w całości”. Wszystkie ciastka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w 180 stopniach. Na ciastka bez wyciętych buziek przełóż krem i nakryj ciastkami z wycięciami. Delikatnie dociśnij.