INKA NA POMARAŃCZOWO
Składniki:
- 2 łyżeczki Inki Klasycznej
- 100 ml Sojowego Inka
- 4 łyżeczki syropu klonowego
- 8 łyżeczek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 200 ml wody
Przygotowanie
Na małym ogniu przez ok. 20 min gotujemy (mieszając i pilnując by płyn nie odparował za bardzo) syrop klonowy i sok z pomarańczy. Po uzyskaniu gęstszej konsystencji odstawiamy do przestygnięcia. Inkę zalewamy wrzątkiem, dodajemy łyżkę syropu pomarańczowego i łyżeczkę ulubionego słodzika np. syropu z agawy. Łyżkę syropu pomarańczowego mieszamy z Sojowym i spieniamy. Pomarańczową piankę układamy na dnie szklanki. Powoli cienkim strumieniem dolewamy kawę, aby uzyskać ładne warstwy. Można podawać w szklance i kubku.