Kup online Facebook Instagram
Inkowa klasyka

Składniki:

  • 1 szklanka świeżo zaparzonej mocnej Inki Klasycznej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 laski wanilii
  • 5 łyżeczek cukru brązowego
  • 4 łyżeczki rozpuszczalnego kakao
  • 70ml śmietanki kremówki +1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 kostki czekolady

Przygotowanie

Łączymy ze sobą mleko, kakao cynamon, kardamon, cukier i miazgę waniliową (nasionka z połowy strączka wanilii) i gotujemy. Następnie garnek przykrywamy i odstawiamy na 5 minut, żeby aromaty się połączyły. Aromatyczne mleko przelewamy przez sitko bezpośrednio do Inki, możemy je wcześniej spienić. Kawę dekorujemy śmietanką ubitą z cukrem waniliowym. Możemy posypać piankami marshmallows.