Inkowe brownie z malinami
Składniki:
- 4 łyżeczki kawy zbożowej Inka Klasyczna
- 150 g gorzkiej czekolady (60% kakao)
- 2 jajka
- 100 g cukru pudru
- 100 g miękkiego masła (+ 15 g do formy)
- 50 g przesianej mąki
- 50 g orzechów włoskich
- 400 g malin
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Czekoladę połam na małe kawałki, a następnie rozpuść w metalowej misce umieszczonej w kąpieli wodnej na małym ogniu. Posiekaj orzechy włoskie. W misce utrzyj miękkie masło z cukrem. Gdy masa będzie jednolita, dodawaj pojedynczo jajka, dokładnie mieszając. Mąkę wymieszaj z kawą. Dadaj do masy jajecznej mąkę wymieszaną z kawą, ciepłą roztopioną czekoladę i drobno posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj. Dodaj połowę malin i znowu delikatnie wymieszaj. Formę wysmarować masłem, następnie wlać do niej ciasto na grubość około 3 cm. Wygładź powierzchnię szpatułką i włóż do piekarnika. Piecz 20 minut. Ciasto lekko ostudź i pokrój na równe kwadraty. Podawaj posypane świeżymi malinami.