Kup online Facebook Instagram
Inkowo-chałwowe mini Pavlovy

Składniki:

Bezy:

  • 3 białka (w temp pokojowej)
  • szczypta soli
  • 150g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem:

  • 2 łyżeczki Inki Karmelowej
  • 150g mascarpone
  • 50g śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 100g chałwy waniliowej

Sos:

  • 100g borówki czerwonej lub żurawiny (może być mrożona)
  • 2 łyżki cukru żelującego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

Białka ubijamy na pianę z odrobiną soli. Stopniowo, łyżka po łyżce cały czas miksując, dodajemy cukier. Masa jest gotowa kiedy stanie się lśniąca, sztywna i nie będzie w niej czuć kryształków cukru. Pod koniec miksowania dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Ubitą pianę przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy (na blachy wyłożone papierem do pieczenia) blaty o średnicy około 10cm. Pieczemy, a właściwie suszymy w temp 120'C (z termoobiegiem) przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy bezy do zupełnego wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem. Śmietankę ubijamy na sztywno z łyżeczką cukru pudru. Mascarpone ubijamy mikserem i dodajemy do niego pokruszoną chałwę oraz Inkę karmelową, miksujemy dokładnie, następnie delikatnie łączymy łyżką z ubitą śmietanką. Żurawinę zasypujemy cukrem, zalewamy sokiem i ubijamy mocno tłuczkiem do ziemniaków, zostawiamy na 1 godzinę po tym czasie gotujemy, nie doprowadzając do wrzenia przez około 3 minuty. Pozostawiamy do ostygnięcia. Wystudzone blaty bezowe przekładamy kremem i polewamy sosem żurawinowym, możemy dodatkowo posypać pokrojonymi w drobne kawałki krówkami.

W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się