Klasyczne Cynamonki
Składniki:
- 400 g mąki pszennej i trochę do podsypania
- 200 ml Owsianego waniliowego od Inki
- 50 g cukru trzcinowego
- 15 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 50 g roztopionego masła
Nadzienie
- 80 g miękkiego masła
- 60 g cukru trzcinowego
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki kawy zbożowej Inki Karmelowej
- Dodatkowo: 50 ml Owsianego waniliowego od Inki do posmarowania cynamonek
Przygotowanie
Do miski przełóż wszystkie składniki na ciasto. Zawartość miski wymieszaj początkowo łyżką, a następnie zagniataj przez 10 minut. Odłóż na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Do miseczki przełóż miękkie masło, Inkę Karmelową, cukier trzcinowy oraz cynamon. Składniki z miseczki łączymy.
Po upływie 1 godziny ciasto ponownie zagnieć a następnie rozwałkuj, podsypując mąką, na spory prostokąt. Przygotowane nadzienie równomiernie rozetrzyj na cieście. Z ciasta uformuj roladę, którą następnie potnij na 12 części. Każdą z nich przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Cynamonki posmaruj Owsianym waniliowym od Inki. Odłóż na 30 minut w ciepłe miejsce, a następnie piecz przez ok. 30 minut w 180 stopniach.