Kremowo-karmelowa Inka
Składniki:
(4-6 porcji)
- 3 łyżeczki Inki Karmelowej
- 50 g brązowego cukru (najlepiej kokosowego, ale może być każdy)
- 400 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
- parę kropel soku z cytryny
- wrzątek
Do przygotowania polewy:
- 3 łyżeczki Inki Karmelowej
- 3 łyżeczki miodu
Przygotowanie
Śmietankę mocno chłodzimy (najlepiej przez noc w lodówce, razem z miską, w której będziemy ubijać deser). Inkę Karmelową zalewamy 50 ml wrzątku, dodajemy cukier i mieszamy do czasu, aż cały się rozpuści. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki, aż syrop kawowy zrobi się bardzo zimny.
W schłodzonej misce ubijamy śmietankę. Kiedy zaczyna gęstnieć, cieniutkim strumieniem (kropelka po kropelce) wlewamy lodowaty Inkowy syrop, cały czas ubijając. Miksujemy do uzyskania sztywnej, bitej śmietany. Pod koniec dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Przekładamy krem do pojemnika i umieszczamy w zamrażarce na godzinę. W trakcie chłodzenia, wyjmujemy go kilka razy i miksujemy, żeby nie zamarzł. Powinien lekko zgęstnieć.
Polewa:
W niedużej miseczce rozpuszczamy kawę w 1 łyżeczce wody, ucieramy na pastę, aż cała kawa się rozpuści. Dodajemy miód i ucieramy do połączenia składników.
Do szklanek nakładamy Inkowy krem. Dekorujemy polewą. Podajemy od razu po przygotowaniu.