Kup online Facebook Instagram
Pierniczkowe bezinki

Składniki:

  • Beza:
  • 1 czubata łyżeczka Inki karmelowej
  • 2 białka (w temp. pokojowej)
  • szczypta soli
  • 100g drobnego cukru do wypieków

  • Krem:
  • 1 czubata łyżeczka Inki czekoladowej
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 150g śmietanki 36%
  • ulubione pierniczki (około 20 szt.)

Przygotowanie

Śmietanę podgrzewamy w rondelku, nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy drobno pokrojoną czekoladę i Inkę, czekamy, aż czekolada się rozpuści. Mieszamy intensywnie do połączenia składników. Studzimy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.

Białka ubijamy na pianę z odrobiną soli, następnie łyżka po łyżce, cały czas miksując dodajemy cukier. Masa jest gotowa kiedy stanie się błyszcząca, sztywna i nie będzie w niej czuć kryształków cukru. Łyżeczkę Inki karmelowej mieszamy na pastę z paroma kroplami wody. Dodajemy do piany białkowej i delikatnie łączymy za pomocą łyżki lub szpatułki. Pianę wkładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką, wyciskamy dowolne kształty na blachy wyłożone papierem do pieczenia.
Beziki pieczemy w temp 100'C do czasu, aż będą kruche.

Schłodzony krem czekoladowy ubijamy mikserem, wkładamy do worka cukierniczego i niedużymi porcjami sklejamy pierniczki z bezikami. Przed nałożeniem kremu możemy na każdy pierniczek nałożyć odrobinę kwaśnego dżemu. Ciasteczka oprószamy kakao.