PIKNIKOWA DAMA
Składniki:
- 5 łyżeczek Inki Klasycznej
- 100 g mąki migdałowej
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 80 g cukru
- 90 g masła
- 140 g białej czekolady
Przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Podłużną formę na babkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Strzepujemy nadmiar.
Białą czekoladę oraz masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy naczynie z garnka i energicznie mieszając, dodajemy żółtka oraz cukier. W drugiej misce łączymy ze sobą obie mąki, dodajemy proszek do pieczenia i wszystko przesiewamy do masy z białej czekolady. Mieszamy do połączenia składników.
W osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z ciastem na babkę.
Powstałą masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy Inkę i dokładnie mieszamy, a drugą zostawiamy jasną.
Do przygotowanej wcześniej keksówki wlewamy najpierw jasną masę, a następnie ciemniejszą. Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.