Kup online Facebook Instagram
PIKNIKOWA DAMA

Składniki:

  • 5 łyżeczek Inki Klasycznej
  • 100 g mąki migdałowej
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 90 g masła
  • 140 g białej czekolady

Przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Podłużną formę na babkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Strzepujemy nadmiar.

Białą czekoladę oraz masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy naczynie z garnka i energicznie mieszając, dodajemy żółtka oraz cukier. W drugiej misce łączymy ze sobą obie mąki, dodajemy proszek do pieczenia i wszystko przesiewamy do masy z białej czekolady. Mieszamy do połączenia składników.

W osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z ciastem na babkę.

Powstałą masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy Inkę i dokładnie mieszamy, a drugą zostawiamy jasną.

Do przygotowanej wcześniej keksówki wlewamy najpierw jasną masę, a następnie ciemniejszą. Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.