Słodka cytrInka
Składniki:
2 łyżeczki ulubionej Inki
- Sok wyciśnięty z jednej cytryny
- Sok wyciśnięty z połówki pomarańczy
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka syropu cukrowego
- 4 łyżki wody mineralnej
- 200 ml mleka 3,2%
- Bita śmietana
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
Przygotowanie
Cytrynę i pomarańczę sparzamy pod gorącą wodą. Następnie ścieramy skórkę na tarce. Przygotowaną posypkę odstawiamy na razie na bok. W rondelku zagotowujemy mleko, którym następnie zalewamy 2 łyżeczki ulubionej Inki (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Do drugiego rondelka wlewamy sok wyciśnięty z cytryny i z połówki pomarańczy. Dodajemy miód, syrop cukrowy i wodę mineralną. Zaczynamy podgrzewać na małym ogniu. Bardzo powoli i dokładnie mieszamy całość przez około 4 minuty. Po tym czasie przygotowany syrop przelewamy do zaparzonej wcześniej Inki. Delikatnie mieszamy łyżeczką do połączenia składników. Na końcu na wierzch kawy nakładamy sporą porcję bitej śmietany. Dekorujemy startą skórką z cytryny i pomarańczy.