Tartaletki z granatem
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka Klasyczna
- 2 arkusze ciasta francuskiego
- 150 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 granat
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przygotuj dwie szklanki do wykrawania kółeczek z ciasta – jedną o większej średnicy, drugą o mniejszej. Ciasto francuskie rozłóż na płasko i wykrawaj parzystą ilość większych kółeczek. W połowie z nich wykrawaj mniejsze.
W misce roztrzep jajko i posmaruj nim większe kółka. Przyklej do nich mniejsze i również pokryj je jajkiem. Gotowe konstrukcje mają przypominać małe tartaletki. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz ok. 15 min. na złoty kolor.
Kawę zbożową rozpuść w niewielkiej ilości wody, dodaj do śmietanki i razem z cukrem pudrem ubij na sztywno. Krem nałóż na ostygnięte tartaletki i posyp całość ziarenkami granatu.