Kup online Facebook Instagram
Tosty francuskie z konfiturą rabarbarową

Składniki:

  • 2 kromki czerstwej chałki (jeśli masz ochotę na więcej, licz jedno jajko na dwie kromki)
  • 100 ml napoju roślinnego od Inki np. Owsianego
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka Klasyczna
  • 4 łyżeczki cukru pudru

Szybka konfitura

  • 500 g rabarbaru pokrojonego w centymetrowa kostkę
  • 180 g brązowego cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie

Pokrój chałkę na kromki o szerokości 2 cm. W misce rozmieszaj trzepaczką lub widelcem jajko z mlekiem i cukrem pudrem. Rozgrzej na patelni 2 łyżeczki masła i dodaj pół łyżeczki kawy. Zamocz kromki chałki w mleku z jajkiem i cukrem, tak aby stały się wilgotne. Smaż chałkę na maśle, aż stanie się złota z obu stron. Czynności powtarzaj, aż usmażysz wszystkie kromki. Przygotuj szybką konfiturę rabarbarową. Do rondelka wrzuć cukier i sok z cytryny. Gdy się rozpuści, dodaj pokrojony rabarbar. Poczekaj aż puści sok, nie mieszaj. Duś krótko, tak, aby rabarbar zachował swój kształt. Podawaj kromki chałki z konfiturą oprószone cukrem pudrem.

Chałkę możesz zastąpić czerstwym dobrej jakości chlebem tostowym.