Tosty francuskie z konfiturą rabarbarową
Składniki:
- 2 kromki czerstwej chałki (jeśli masz ochotę na więcej, licz jedno jajko na dwie kromki)
- 100 ml napoju roślinnego od Inki np. Owsianego
- 1 jajko
- 100 g masła
- 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka Klasyczna
- 4 łyżeczki cukru pudru
Szybka konfitura
- 500 g rabarbaru pokrojonego w centymetrowa kostkę
- 180 g brązowego cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki wody
Przygotowanie
Pokrój chałkę na kromki o szerokości 2 cm. W misce rozmieszaj trzepaczką lub widelcem jajko z mlekiem i cukrem pudrem. Rozgrzej na patelni 2 łyżeczki masła i dodaj pół łyżeczki kawy. Zamocz kromki chałki w mleku z jajkiem i cukrem, tak aby stały się wilgotne. Smaż chałkę na maśle, aż stanie się złota z obu stron. Czynności powtarzaj, aż usmażysz wszystkie kromki. Przygotuj szybką konfiturę rabarbarową. Do rondelka wrzuć cukier i sok z cytryny. Gdy się rozpuści, dodaj pokrojony rabarbar. Poczekaj aż puści sok, nie mieszaj. Duś krótko, tak, aby rabarbar zachował swój kształt. Podawaj kromki chałki z konfiturą oprószone cukrem pudrem.
Chałkę możesz zastąpić czerstwym dobrej jakości chlebem tostowym.