Kup online Facebook Instagram
Truskawkowe semifreddo

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka Klasyczna
  • 2 łyżeczki wody
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 100 g cukru pudru
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml mascarpone
  • 15 - 20 ciasteczek amaretti (lub innych ciastek tego typu)
  • 300 g drobno posiekanych truskawek

Przygotowanie

Inkę rozpuść w wodzie. W misce ubij na sztywno białka. Do osobnego naczynia dodaj rozpuszczoną kawę zbożową, żółtka i cukier puder i ubijaj całość na puszysta masę. Osobno ubij kremówkę razem z mascarpone. Ubite żółtka wymieszaj z ubitą kremówką po czym delikatnie dodawaj białka i wymieszaj wszystko razem z posiekanymi truskawkami. Keksówkę o rozmiarach 23x10 wyłóż folią spożywczą. Wlej do keksówki połowę masy, ułóż ciasteczka i wlej resztę masy. Włóż do zamrażalnika na min 4 godziny. Wyjmij około 20 minut przed podaniem.

W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się