Truskawkowe semifreddo
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka Klasyczna
- 2 łyżeczki wody
- 3 żółtka
- 3 białka
- 100 g cukru pudru
- 400 ml śmietanki kremówki
- 100 ml mascarpone
- 15 - 20 ciasteczek amaretti (lub innych ciastek tego typu)
- 300 g drobno posiekanych truskawek
Przygotowanie
Inkę rozpuść w wodzie. W misce ubij na sztywno białka. Do osobnego naczynia dodaj rozpuszczoną kawę zbożową, żółtka i cukier puder i ubijaj całość na puszysta masę. Osobno ubij kremówkę razem z mascarpone. Ubite żółtka wymieszaj z ubitą kremówką po czym delikatnie dodawaj białka i wymieszaj wszystko razem z posiekanymi truskawkami. Keksówkę o rozmiarach 23x10 wyłóż folią spożywczą. Wlej do keksówki połowę masy, ułóż ciasteczka i wlej resztę masy. Włóż do zamrażalnika na min 4 godziny. Wyjmij około 20 minut przed podaniem.