zapiekana chałka
Składniki:
- 350 ml Owsianego od Inki
- 2 łyżki Inki Klasycznej
- 8 kromek chałki, może być czerstwa
- 30 g masła + odrobina do wysmarowania formy
- 70 g żurawiny
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 50 ml śmietanki
- 2 jajka
- 25 g brązowego cukru
- 125 g malin
Przygotowanie
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Kromki chałki również smarujemy masłem z jednej strony. Układamy je na dnie naczynia tak, aby na siebie zachodziły. Pierwszą warstwę posypujemy połową cynamonu, połową żurawiny oraz połową malin. Analogicznie układamy drugą warstwę.
W garnku podgrzewamy Owsiane oraz śmietankę, ale nie dopuszczamy do zagotowania. Odstawiamy garnek na bok.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy kawę Inkę i ubijamy z połową brązowego cukru. Powoli, nie przerywając ubijania dolewamy mieszaninę mleka i śmietanki. Masę wylewamy równomiernie na ułożone warstwy chałki, posypujemy pozostałym cukrem i odstawiamy na około 30 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Deser pieczemy przez ok. 30-40 minut.