Kup online Facebook Instagram
Zapiekana owsianka z borówkami

Składniki:

  • 2 kubki Migdałowego od Inki
  • 2 kubki płatków owsianych
  • 1 kubek borówek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 płaska łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego lub innego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • ½ kubka migdałów
  • dodatkowo
  • syrop klonowy




Przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Przygotowujemy formę do zapiekania z wysokim rantem (najlepiej, aby rant wystawał ok. 2 cm ponad poziom owsianki), ponieważ owsianka podczas pieczenia urośnie.
Na formę wysypujemy płatki owsiane, cynamon, sól, proszek do pieczenia, żurawinę, i połowę porcji migdałów. Mieszamy wszystko razem i dodajemy borówki. W misce łączymy Migdałowe, miód oraz tłuszcz. Mieszankę wylewamy na suche składniki i mieszamy. Owsiankę wkładamy do piekarnika na około 30 minut. W międzyczasie na małym ogniu prażymy resztę migdałów, siekamy. Upieczoną owsiankę posypujemy prażonymi migdałami i polewamy syropem klonowym do smaku.