Zapiekana owsianka z borówkami
Składniki:
- 2 kubki Migdałowego od Inki
- 2 kubki płatków owsianych
- 1 kubek borówek
- 1 łyżka miodu
- 1 płaska łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego lub innego
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- ½ kubka migdałów
- dodatkowo
- syrop klonowy
Przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Przygotowujemy formę do zapiekania z wysokim rantem (najlepiej, aby rant wystawał ok. 2 cm ponad poziom owsianki), ponieważ owsianka podczas pieczenia urośnie.
Na formę wysypujemy płatki owsiane, cynamon, sól, proszek do pieczenia, żurawinę, i połowę porcji migdałów. Mieszamy wszystko razem i dodajemy borówki. W misce łączymy Migdałowe, miód oraz tłuszcz. Mieszankę wylewamy na suche składniki i mieszamy. Owsiankę wkładamy do piekarnika na około 30 minut. W międzyczasie na małym ogniu prażymy resztę migdałów, siekamy. Upieczoną owsiankę posypujemy prażonymi migdałami i polewamy syropem klonowym do smaku.