Kup online Facebook Instagram
Bałwanki na patyku

Składniki:

  • 3 łyżeczki kawy zbożowej Inka Kukułeczka
  • 300 g dowolnego, jasnego ciasta
  • 100 g mascarpone
  • 200 g białej czekolady
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • Skórka pomarańczowa
  • Roztopiona gorzka czekolada

Przygotowanie

Ciasto drobno pokrusz. Dodaj mascarpone, Kukułeczkę oraz wiórki kokosowe i dokładnie zagnieć ciasto. W rękach uformuj kulki. Połowa powinna być większa, a połowa mniejsza. Ułóż jedną kulkę na drugiej i wbij w nie papierowy patyczek. Włóż do zamrażarki na 15 min. Kulki zamocz w roztopionej w kąpieli wodnej białej czekoladzie. Posyp wiórkami kokosowymi. Ze skórki pomarańczowej wytnij trójkąciki. Przyklej je do kulek przy pomocy białej czekolady. Zrób oczy, guziki i ewentualnie usta przy pomocy roztopionej gorzkiej czekolady.