Bratki gagatki
Składniki:
3 łyżeczki INKI klasycznej
- 200 ml wrzątku i 3 łyżki ciepłej wody
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 3 łyżki cukru pudru i 2 łyżeczki miodu
- 200 gram ciasteczek owsianych
- 200 gram serka mascarpone
- 2 morele
- Kilka polnych bratków
Przygotowanie
3 łyżeczki INKI klasycznej zalej wrzątkiem. Żelatynę zalej 3 łyżkami ciepłej wody. Dodaj do niej zaparzoną INKĘ oraz cukier puder. Energicznie wymieszaj całość i odstaw na kilka minut. Morele obierz, a następnie pokrój w drobną kosteczkę. Mascarpone przełóż do miski i dodaj miód oraz pokrojone morele. Całość delikatnie wymieszaj. Na dno szklanki pokrusz ciasteczka. Następnie wyłóż na nie masę z mascarpone i moreli. Na wierzch wylej przygotowaną galaretkę z kawy INKA. Zatop w niej kilka polnych bratków. Tak przygotowany deser odstaw na kilka godzin do lodówki.