Kup online Facebook Instagram
Marchewkowe kulki mocy

Składniki:

  • ¾ szklanki waniliowego owsianego napoju roślinnego od Inki
  • 250 g marchwi (3-4 sztuki średniej wielkości)
  • 40 g masła
  • 40 g rodzynek
  • 40 g wiórków kokosowych
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • ½ łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Opcjonalnie: niesolone pistacje do dekoracji

Przygotowanie

Marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Na patelni rozpuść masło, dodaj kardamon i marchewkę. Praż przez około 10 minut, cały czas mieszając, aż marchewka zrobi się lekko szklista (uważaj, żeby nie przypalić!). Zalej wszystko waniliowym owsianym napojem roślinnym, dodaj rodzynki i 2 łyżki wiórków kokosowych (resztę zostaw do obtoczenia).
Dalej praż na wolnym ogniu na patelni, aż do odparowania napoju i uzyskania zwartej konsystencji (kolejne 10-15 minut). Pod koniec dodaj skórkę z pomarańczy i sok z cytryny oraz słodzik wg uznania. Wyłóż masę na talerz i pozostaw do ostygnięcia. Uformuj z masy kulki i obtaczaj je w wiórkach kokosowych.

W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się