x

A JAKIEJ INKI TY SIĘ NAPIJESZ?

Na gorąco
Na zimno
Bardzo łatwe
Trudniejsze
Z mlekiem
Bez mleka
Z napojem roślinnym
Bez napoju roślinnego
Video

Gofry na Migdałowym

Drukuj
Udostępnij
Więcej przepisów

Składniki

  • 1,5 szkl mąki wrocławskiej (można wymieszać z pełnoziarnistą)
  • 1,5 szkl napoju migdałowego
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 czubata łyżka siemienia lnianego +2 łyżki wrzątku
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli
  • 2 -3 łyżki brązowego cukru (ksylitolu, erytrolu)
  • odrobina kurkumy (dla koloru)
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

Siemię lniane mielimy w młynku na proszek, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Migdałowe zalewamy octem, mieszamy i odstawiamy (lekko się zetnie). W tym czasie przesiewamy do miski mąkę, sól, kurkumę i proszek. W osobnym naczyniu mieszamy cukier, olej, wanilię, siemię i napój migdałowy. Dodajemy mokre składniki do mąki w misce, mieszamy parę razy łyżką tylko do połączenia składników (w cieście powinny być grudki). Pieczemy gofry zgodnie z instrukcją twojej gofrownicy. Podajemy ciepłe i chrupiące z ulubionymi dodatkami.

Na zimno Trudniejsze Bez mleka Z napojem roślinnym
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się