Inka cytrusowa
Składniki:
- Kawa:
2 pełne łyżeczki Inki Orkisz
- 200 ml szklanki wody
- Cukier wg uznania
- Bita śmietana lub spienione mleko
- Sos:
- 1 limonka
- 1 mandarynka
- ½ pomarańczy
- 60 g cukru
- 125 ml wody
Przygotowanie
Sposób przygotowania - SOS:
Sparzone cytrusy obieramy ze skórki za pomocą grubszej końcówki tarki, a następnie wyciskamy z nich sok. W garnku zagotowujemy wodę, cukier, sok i skórki. Po około 15 minutach wyjmujemy skórki i osuszamy. Pozostały syrop gotujemy do momentu, aż zgęstnieje.
Sposób przygotowania - KAWA:
Do kubka wlewamy około 30 ml wcześniej przygotowanego syropu. Inkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i dolewamy do sosu cytrusowego. Całość dekorujemy spienionym mlekiem lub bitą śmietaną i skórkami z cytrusów.