Kup online Facebook Instagram
Inka cytrusowa

Składniki:

  • Kawa:

2 pełne łyżeczki Inki Orkisz

  • 200 ml szklanki wody
  • Cukier wg uznania
  • Bita śmietana lub spienione mleko

  • Sos:
  • 1 limonka
  • 1 mandarynka
  • ½ pomarańczy
  • 60 g cukru
  • 125 ml wody

Przygotowanie

Sposób przygotowania - SOS:
Sparzone cytrusy obieramy ze skórki za pomocą grubszej końcówki tarki, a następnie wyciskamy z nich sok. W garnku zagotowujemy wodę, cukier, sok i skórki. Po około 15 minutach wyjmujemy skórki i osuszamy. Pozostały syrop gotujemy do momentu, aż zgęstnieje.

Sposób przygotowania - KAWA:
Do kubka wlewamy około 30 ml wcześniej przygotowanego syropu. Inkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i dolewamy do sosu cytrusowego. Całość dekorujemy spienionym mlekiem lub bitą śmietaną i skórkami z cytrusów.