Mini donuty w inkowej glazurze
Składniki:
- 160 g mąki pełnoziarnistej
- 150 g mąki pszennej
- 180 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki kardamonu
- 2 duże jajka
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżeczki niesolonego masła
- Glazura z Inki:
6 łyżeczek Inki Klasycznej
- 100 g cukru pudru
- 100 ml mleka
Przygotowanie
Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Następnie dodać ubite jajka, mleko, ekstrakt z wanilii i roztopione masło. Całość miksować około 7 minut. Po tym czasie przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego i wlewać ciasto do specjalnej formy na donuty. Forma musi być wysmarowana masłem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut.
W czasie gdy donuty się pieką, należy przygotować glazurę. Inkę należy rozpuścić w 100 ml ciepłego mleka. Dodać cukier i wymieszać. Musi powstać nam konsystencja glazury. Jeśli jest zbyt rzadka należy dodać więcej cukru. Po wyciągnięciu donutów z pieca, należy je ostudzić i polać przygotowaną glazurą.