Kup online Facebook Instagram
Mini donuty w inkowej glazurze

Składniki:

  • 160 g mąki pełnoziarnistej
  • 150 g mąki pszennej
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 2 duże jajka
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżeczki niesolonego masła
  • Glazura z Inki:

6 łyżeczek Inki Klasycznej

  • 100 g cukru pudru
  • 100 ml mleka

Przygotowanie

Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Następnie dodać ubite jajka, mleko, ekstrakt z wanilii i roztopione masło. Całość miksować około 7 minut. Po tym czasie przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego i wlewać ciasto do specjalnej formy na donuty. Forma musi być wysmarowana masłem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut.
W czasie gdy donuty się pieką, należy przygotować glazurę. Inkę należy rozpuścić w 100 ml ciepłego mleka. Dodać cukier i wymieszać. Musi powstać nam konsystencja glazury. Jeśli jest zbyt rzadka należy dodać więcej cukru. Po wyciągnięciu donutów z pieca, należy je ostudzić i polać przygotowaną glazurą.