Inkowy chlebek bananowy
Składniki:
- 4 łyżeczki Inki Orkisz
- 125 ml wrzątku
- 3 dojrzałe banany
- 150 g maki pszennej
- 160 g mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 60 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 180 g cukru trzcinowego
- 2 duże jajka
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
Inkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Odstawiamy do ostudzenia. Banany obieramy, rozdrabniamy za pomocą widelca, zalewamy je ostudzoną kawą i mieszamy. Całość przekładamy do większego naczynia i miksujemy z mąką pszenną, mąką pełnoziarnistą, proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz cynamonem i gałką muszkatołową. W drugiej misce miksujemy cukier z jajkami, przelewamy do powstałej masy, dodajemy oliwę z oliwek i ekstrakt z wanilii. Miksujemy całość przez 5 minut. Gotową masę przekładamy do podłużnej formy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopniu piekarniku przez około 45 minut. Gotowe ciasto studzimy.