x

ZNAJDŹ SWÓJ ULUBIONY PRZEPIS!

Na gorąco
Na zimno
Bardzo łatwe
Trudniejsze
Z mlekiem
Bez mleka
Video
Poznaj inne przepisy

Inkowy chlebek bananowy

Składniki

  • 2 torebki Inki z orkiszem
  • 125 ml wrzątku
  • 3 dojrzałe banany
  • 150 g maki pszennej
  • 160 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 60 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 2 duże jajka
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

Inkę zaparzyć w połowie szklanki wrzątku. Odstawić do ostudzenia. Banany obrać i rozdrobnić za pomocą widelca. Zalać je ostudzoną kawą i wymieszać. Całość przełożyć do miski i dodać mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz cynamon i gałkę muszkatołową. Zmiksować do powstania jednolitej masy. W oddzielnej misce zmiksować razem cukier z jajkami. Następnie przelać do powstałej masy i dodać oliwę z oliwek i ekstrakt z wanilii. Miksować całość przez około 5 minut. Gotową masę przełożyć do formy keksów i piec w nagrzanym do 180 stopniu piekarniku przez około 45 minut. Gotowe ciasto ostudzić.

Na zimno Trudniejsze Bez mleka
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się