Kup online Facebook Instagram
Inkowy chlebek bananowy

Składniki:

  • 4 łyżeczki Inki Orkisz
  • 125 ml wrzątku
  • 3 dojrzałe banany
  • 150 g maki pszennej
  • 160 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 60 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 2 duże jajka
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

Inkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Odstawiamy do ostudzenia. Banany obieramy, rozdrabniamy za pomocą widelca, zalewamy je ostudzoną kawą i mieszamy. Całość przekładamy do większego naczynia i miksujemy z mąką pszenną, mąką pełnoziarnistą, proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz cynamonem i gałką muszkatołową. W drugiej misce miksujemy cukier z jajkami, przelewamy do powstałej masy, dodajemy oliwę z oliwek i ekstrakt z wanilii. Miksujemy całość przez 5 minut. Gotową masę przekładamy do podłużnej formy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopniu piekarniku przez około 45 minut. Gotowe ciasto studzimy.

W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się