Inkowy chlebek bananowy
Składniki:
- 2 torebki Inki z orkiszem
- 125 ml wrzątku
- 3 dojrzałe banany
- 150 g maki pszennej
- 160 g mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 60 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 180 g cukru trzcinowego
- 2 duże jajka
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
Inkę zaparzyć w połowie szklanki wrzątku. Odstawić do ostudzenia. Banany obrać i rozdrobnić za pomocą widelca. Zalać je ostudzoną kawą i wymieszać. Całość przełożyć do miski i dodać mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz cynamon i gałkę muszkatołową. Zmiksować do powstania jednolitej masy. W oddzielnej misce zmiksować razem cukier z jajkami. Następnie przelać do powstałej masy i dodać oliwę z oliwek i ekstrakt z wanilii. Miksować całość przez około 5 minut. Gotową masę przełożyć do formy keksów i piec w nagrzanym do 180 stopniu piekarniku przez około 45 minut. Gotowe ciasto ostudzić.