Inka na ostro
Składniki:
- 200 ml Owsianego Barista od Inki
- 30 ml espresso / 50 ml Inki Czekoladowej (esencja z 5 łyż. rozpuszczonych w gorącej wodzie)
- 3 kostki gorzkiej czekolady 70% / 2 łyżeczki karobu
- 10ml (lub do smaku) syropu daktylowego lub z agawy
- Szczypta chili / pieprzu cayenne
Przygotowanie
1. W kubku wymieszaj kawę Inkę lub espresso z pieprzem cayenne. UWAGA: pieprz cayenne ma delikatnie rozgrzewać gardło, ale nie może „palić” – zwróć uwagę na Twoje indywidualne preferencje.
2. Czekoladę rozpuść i dodaj do kawy (jeśli używasz karobu, dosyp go do kawy i dokładnie wymieszaj).
3. Dodaj syrop daktylowy i wymieszaj.
4. Owsiane Barista podgrzej i spień za pomocą ręcznego spieniacza lub ekspresu. Połącz z kawą
5. Wierch posyp pokruszoną czekoladą lub karobem.