Inka z orkiszowymi ciasteczkami
Składniki:
- Składniki na ciasteczka (10 sztuk):
- 200 g mąki orkiszowej
- 75 g oleju kokosowego
- 35 g miodu
- 50 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- Dodatkowo:
2 łyżeczki kawy Inka klasycznej
- 3 łyżeczki syropu daktylowego
- 100 ml mleka + 50 ml do spienienia
Przygotowanie
Do przygotowania ciasteczek potrzebujemy dwie miski. W jednej łączymy mokre składniki: olej kokosowy, miód i jajka. W drugiej mąkę, sodę, proszek do pieczenia, czekoladę i szczyptę soli. Następnie do suchych składników dodajemy mokre i zagniatamy ciasto, które później chłodzimy przez pół godziny w zamrażarce. Ze schłodzonego ciasta formujemy okrągłe, płaskie ciasteczka, które pieczemy przez 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Gotowe i wystudzone ciasteczka (2 sztuki) kruszymy i umieszczamy na dnie szklanki. Polewamy syropem daktylowym i dodajemy chwilę wcześniej przygotowaną białą kawę INKA. Na wierzch kawy nakłady spienione mleko. Naprawdę warto!