Inkowe lody domowe
Składniki:
2 łyżeczki inki
- 200 ml przegotowanej wody
- śmietanka 30%
- cukier puder
- 1 łyżka miodu
- 4 pojemniczki na lody na patyku
Przygotowanie
Przygotowujemy inkę, słodzimy miodem i następnie studzimy, jeśli woda była gorąca. Ubijamy trochę śmietanki, tyle żeby wlać do każdego pojemniczka na dno. Słodzimy śmietankę do smaku cukrem pudrem wg uznania. Wlewamy na dno pojemniczków słodką śmietankę na głębokość około 4 cm, wkładamy do zamrażarki na około 25 minut. Po ich wyjęciu dolewamy zimną inkę do pełna i wkładamy ponownie zamrażamy na 50-60 minut. Po tym czasie wkładamy do lekko zmrożonych pojemników patyczki do lodów i zostawiamy na kolejne kilka godzin w zamrażalniku. Smacznego :)