Mrożona karmelowa
Składniki:
2 łyżeczki Inki Klasycznej
250 ml napoju roślinnego np. owsianego Inka
- 5 łyżeczek cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 125 ml wody
- 1 banan
- szklanka kostek lodu
Przygotowanie
Cukier podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż się rozpuści i uzyska lekko brązowy kolor. Następnie dodajemy olej kokosowy i energicznie mieszamy. Gdy oba składniki się ze sobą połączą, ostrożnie wlewamy około 50 ml mleka roślinnego i ponownie mieszamy. Sos wlewamy na dno szklanek, w których będziemy podawać kawę. W blenderze miksujemy banana z resztą mleka roślinnego. Gdy uzyskamy gładką masę dodajemy kawę INKA rozpuszczoną w ½ szklanki wody i kostki lodu – miksujemy. Gotową kawę bananową przelewamy do szklanek z sosem karmelowym. Dekorujemy startą gorzką czekoladą. Mniam!