Inkowiec
Składniki:
- - Składniki:
5 łyżeczek Inki klasycznej
- 200 g daktyli
- 1 ½ szklanki wody
- 60 g oleju kokosowego
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 6 łyżek wody
- 1 szklanka mąki gryczanej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczka proszku do pieczenia
- - Krem z awokado:
- 2 dojrzałe owoce awokado
- 1 banan
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka nasion chia
- 2 suszone morele
- 2 suszone śliwki
Przygotowanie
Daktyle umieścić w rondelku, wsypać Inkę i zalać wodą. Zagotować, po czym gotować około 10 minut. Następnie całość zblendować.
Mąkę przesiać przez sito razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać masę daktylową i całość dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50 minut. Po tym czasie uchylić piekarnik i pozwolić ciastu się studzić.
Awokado przekrawać na pół, usunąć pestki i wyjąć miąższ do blendera. Dodać pozostałe składniki i całość dokładnie zblendować.
Ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem i ew. plasterkami banana. Wierzch można posypać kakao.