Kup online Facebook Instagram
Inkowiec

Składniki:

  • - Składniki:

5 łyżeczek Inki klasycznej

  • 200 g daktyli
  • 1 ½ szklanki wody
  • 60 g oleju kokosowego
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 6 łyżek wody
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczka proszku do pieczenia

  • - Krem z awokado:
  • 2 dojrzałe owoce awokado
  • 1 banan
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka nasion chia
  • 2 suszone morele
  • 2 suszone śliwki

Przygotowanie

Daktyle umieścić w rondelku, wsypać Inkę i zalać wodą. Zagotować, po czym gotować około 10 minut. Następnie całość zblendować.
Mąkę przesiać przez sito razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać masę daktylową i całość dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50 minut. Po tym czasie uchylić piekarnik i pozwolić ciastu się studzić.
Awokado przekrawać na pół, usunąć pestki i wyjąć miąższ do blendera. Dodać pozostałe składniki i całość dokładnie zblendować.
Ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem i ew. plasterkami banana. Wierzch można posypać kakao.