x

A JAKIEJ INKI TY SIĘ NAPIJESZ?

Na gorąco
Na zimno
Bardzo łatwe
Trudniejsze
Z mlekiem
Bez mleka
Z napojem roślinnym
Bez napoju roślinnego
Video

Inkowy miodownik

Drukuj
Udostępnij
Więcej przepisów

Składniki

Przygotowanie

BLATY: Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Miód z cukrem i podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło, mleko i rum. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się masła. Pod koniec dodajemy sodę i mieszamy. Ostudzoną masę miksujemy z mąką. Wbijamy po jednym jajku i mieszamy do połączenia składników. Z gładkiego ciasta formujemy kulę i dzielimy na 6 równych części.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180*C (grzałka góra i dół). Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na dno tortownicy. Blat pieczemy 6-7 minut do lekkiego zezłocenia. Po wyjęciu z piekarnika chwilę studzimy i przekładamy na kratkę. W ten sam sposób pieczemy kolejne blaty. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
PONCZ: Zaparzoną ciepłą kawę Inka mieszamy z miodem. Studzimy i nasączamy upieczone blaty.
MASA: Masło miksujemy do uzyskania jasnej i puszystej masy. Stopniowo dodajemy masę kajmakową. Cienką strużką dolewamy kawę i dokładnie miksujemy. Małą porcję masy zostawiamy do obłożenia tortu.
Każdy blat przekładamy masą. Wierzch i boki dekorujemy odłożoną porcją kremu. Tort przechowujemy w chłodnym miejscu, okryty folią aluminiową lub w specjalnym pojemniku transportowym. Ciasto najlepiej smakuje na trzeci dzień.

Na zimno Trudniejsze Z mlekiem Bez napoju roślinnego
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się