Karmelowa słodycz
Składniki:
- 2 łyżki kawy Inki karmelowej rozpuszczone w 1/2 szklanki gorącej wody
- 1/3 kostki masła
- 3 łyżki cukru (najlepiej brązowego kokosowego)
- 1 łyżka mascarpone
- 1 szklanka mleka w proszku
- szczypta cynamonu i soli
- do obtoczenia: orzechy laskowe, wiórki kokosowe, czekoladowe posypki
Przygotowanie
W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i smażymy do uzyskania płynnego karmelu. Uważamy, żeby nie przypalić. Do karmelu powoli wlewamy rozpuszczoną kawę. Cały czas mieszając gotujemy, aż płyn zredukuje się do 3/4 oryginalnej objętości. Zdejmujemy z ognia i przelewamy do miski. Po lekkim ostygnięciu dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Kiedy masa osiągnie temperaturę pokojową, wsypujemy do niej mleko w proszku i dokładnie mieszamy mikserem na gładką masę. Odstawiamy na 1-2 godziny. Po tym czasie masa stężeje na tyle, aby można było z niej lepić kulki. Obtaczamy pralinki w upieczonych w piekarniku i posiekanych orzechach laskowych, wiórkach kokosowych lub czekoladowych posypkach.