x

A JAKIEJ INKI TY SIĘ NAPIJESZ?

Na gorąco
Na zimno
Bardzo łatwe
Trudniejsze
Z mlekiem
Bez mleka
Z napojem roślinnym
Bez napoju roślinnego
Video

Karmelowa słodycz

Drukuj
Udostępnij
Więcej przepisów

Składniki

  • 2 łyżki kawy Inki karmelowej rozpuszczone w 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1/3 kostki masła
  • 3 łyżki cukru (najlepiej brązowego kokosowego)
  • 1 łyżka mascarpone
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • szczypta cynamonu i soli
  • do obtoczenia: orzechy laskowe, wiórki kokosowe, czekoladowe posypki

Przygotowanie

W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i smażymy do uzyskania płynnego karmelu. Uważamy, żeby nie przypalić. Do karmelu powoli wlewamy rozpuszczoną kawę. Cały czas mieszając gotujemy, aż płyn zredukuje się do 3/4 oryginalnej objętości. Zdejmujemy z ognia i przelewamy do miski. Po lekkim ostygnięciu dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Kiedy masa osiągnie temperaturę pokojową, wsypujemy do niej mleko w proszku i dokładnie mieszamy mikserem na gładką masę. Odstawiamy na 1-2 godziny. Po tym czasie masa stężeje na tyle, aby można było z niej lepić kulki. Obtaczamy pralinki w upieczonych w piekarniku i posiekanych orzechach laskowych, wiórkach kokosowych lub czekoladowych posypkach.

Na zimno Trudniejsze Z mlekiem Bez napoju roślinnego
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się